Kiedy na targu pojawia się młoda kapusta, a Ty zastanawiasz się, co oprócz gołąbków, można z niej zrobić? Podpowiadam – bigos z młodej kapusty.

Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty

Kapusta ma w sobie komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Jej największymi skarbami jest wapń, magnez, potas. Jest niskokaloryczna – 100 g ma zaledwie 40 kcal, a witaminy C ma w sobie tyle, co cytryna.

Przepis na bigos z młodej kapusty

SKŁADNIKI:

  • młoda kapusta
  • marchewka
  • cebula
  • bulion warzywny (ok 0.5l)
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka (opcjonalnie, ponieważ nie dodaję mięsa)

PRZYGOTOWANIE:

W garnku, w którym będziemy robili bigos, na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. U mnie jest wersja bez mięsa, więc po kilku minutach do cebuli dorzucam pokrojoną w talarki marchewkę. Następnie po chwili dodaję pokrojoną młodą kapustę i wszystko zalewam, przygotowanym wcześniej bulionem.

Bigos z młodej kapusty // Fot.: borntobeironman.pl
Bigos z młodej kapusty // Fot.: borntobeironman.pl

Warzywa duszę i kiedy kapusta zacznie robić się miękka, dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam wędzoną papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem duszę jeszcze przez kilkanaście minut, mieszając co jakiś czas. Najczęściej po prostu próbuję w trakcie czy warzywa są już miękkie i czy kapusty nie trzeba jeszcze doprawić.

Na koniec, najczęściej już na talerzu, posypuję kapustę posiekanym, świeżym koperkiem. Wszystko podaję z ziemniakami lub chlebem, jak kto lubi i woli.

Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty // Fot.: borntobeironman.pl

Szybkie i proste danie, ale też bardzo smaczne. Polecam, bo akurat mamy sezon na młodą kapustę. Warto wprowadzać do swojego jadłospisu produkty sezonowe, także jeśli nie masz pomysłu na obiad to polecam właśnie bigos z młodej kapusty.

SMACZNEGO!



freedom_martya_w Image Banner 728 x 90
UDOSTĘPNIJ
Poprzedni artykułSzukasz pianki do triathlonu? Najpierw ją przetestuj!
Następny artykułRozalińska 13-tka czyli przełaj na weekend
Małgorzata Stankiewicz
Zakochana w sporcie i podróżach. Właścicielka mopsa - Mopsiaka, który jest jej najlepszym towarzyszem w chwilach lenistwa, jeśli już uda jej się takie znaleźć. Biega maratony, ale nie tylko. W 2015 roku zdobyła Koronę Polskich Maratonów, a w 2016 zadebiutowała w triathlonie. Ukończyła 70.3 Herbalife Ironman Gdynia. Obecnie marzy zmierzeniu się z pełnym dystansem Ironman.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here