Do tej pory nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego, ale lubię zaskakiwać domowników przygotowując potrawy, przekąski i desery, których wcześniej nie robiłam, dlatego tym razem wzięłam za cel, ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

Przygotowanie ciasta wymaga odrobiny cierpliwości i czasu, ale efekt końcowy i smak, wynagradza wszystko.

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

CIASTO:

  • mąka pszenna
  • masło
  • cukier
  • drożdże
  • żółtka jajek
  • ciepłe mleko
  • śliwki

KRUSZONKA:

  • mąka
  • masło
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Na początku drożdże rozcieramy z cukrem i dolewamy ciepłego mleka, aby cała konsystencja przypominała trochę śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu, odstawiamy wszystko na ok. 15 minut.

W tym czasie w drugiej misce przesiewamy mąkę. Następnie w kolejnym pojemniku ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy szczyptę soli. Kiedy masę mamy już gotową, dodajemy do mąki wyrośnięte drożdże , ciepłe mleko i wspomnianą wyżej masę z żółtek. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Do powstałej masy dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto przestanie nam się mocno kleić do rąk.  Wtedy też należy przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką // Fot.: borntobeironman.pl

Po godzinie z wyrośniętego ciasta formujemy placek i wkładamy go do formy do pieczenia. Na wierzchu układamy umyte, pokrojone na ćwiartki śliwki i ponownie odstawiamy ciasto na ok. 30 minut.

Czekając aż ciasto wyrośnie, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z funkcją górnej i dolnej grzałki i zajmujemy się kruszonką. Przygotowanie jej jest bardzo proste. Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i dolewamy ciepłe masło, mieszając wszystko palcami. W efekcie powstaną grudki, którymi posypujemy wierzch ciasta.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką // Fot.: borntobeironman.pl
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką // Fot.: borntobeironman.pl
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką // Fot.: borntobeironman.pl
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką // Fot.: borntobeironman.pl

Formę wstawiamy na ok 50 – 60 minut do piekarnika. Po około 50 minutach najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli tak, wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy jeszcze chwilę aż ostygnie.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką // Fot.: borntobeironman.pl
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką // Fot.: borntobeironman.pl

SMACZNEGO!



freedom_martya_w Image Banner 728 x 90
UDOSTĘPNIJ
Poprzedni artykułBMW Półmaraton Praski czyli Małgośka mówią mi
Następny artykułWkładki do butów Currex Sole RunPRO i BikePRO
Małgorzata Stankiewicz
Zakochana w sporcie i podróżach. Właścicielka mopsa - Mopsiaka, który jest jej najlepszym towarzyszem w chwilach lenistwa, jeśli już uda jej się takie znaleźć. Biega maratony, ale nie tylko. W 2015 roku zdobyła Koronę Polskich Maratonów, a w 2016 zadebiutowała w triathlonie. Ukończyła 70.3 Herbalife Ironman Gdynia. Obecnie marzy zmierzeniu się z pełnym dystansem Ironman.

2 KOMENTARZE

  1. Moja babcia mawiała….z ciastem drożdżowym jak z kobietą, trzeba cierpliwości, ciepła i pieszczoty. :))
    Kocham kokos i wszystko co nim smakuje, dlatego często do kruszonki zamiast masła daję olej kokosowy, znakomicie się sprawdza. Udanego Nowego Roku 🙂

    • Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku! Jeśli chodzi o olej kokosowy to jest on chyba bezwonny i nie ma smaku kokosa, przynajmniej na taki do tej pory trafiałam 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here