Chyba każdy z nas zna ciecierzycę, która bywa też nazywana cieciorką czy też koprem włoskim. Posiada ona wiele zdrowotnych właściwości.

Często zdarza się, że pomijamy ten składnik z uwagi na konieczność dość długiego namaczania ciecierzycy (ok. 12 godzin) przed rozpoczęciem gotowania.

Jednak zachęcam Was do tego, abyście częściej gościli cieciorkę na swoim talerzu. Dlaczego? Koper włoski to cenne źródło białka, żelaza, pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu, sprzyja odchudzaniu. Poza tym ma delikatny, orzechowo-maślany i lekko słodki smak. A dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG porcji ugotowanej cieciorki wynosi 30) może być spożywana przez diabetyków.

Ciecierzyca występuje w dwóch rodzajach:

  • Kabuli – jej ziarna są kremowe i duże
  • Desi – w tej odmianie ziarna są małe i mogą mieć różne kolory, np. czarny, brązowy, zielony czy żółty.

Dobrze jest połączyć ciecierzycę np. z kaszą dzięki czemu otrzymamy posiłek z pełnowartościowym białkiem. Sama ciecierzyca nie jest w stanie zastąpić pełnowartościowego białka zwierzęcego.

To tylko niektóre z właściwości ciecierzycy. Jeśli nabraliście ochoty na obiad w którym gwiazdą będzie wspomniana już cieciorka, polecam curry z ciecierzycy.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 łyżka oleju (ja użyłam kokosowego)
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki suszonego lub świeżego czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 pomidory lub puszka pomidorów
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 200 ml mleczka kokosowego (pół puszki)
  • Sól
  • Kasza jaglana (lub inna) do podania z curry z ciecierzycy

PRZYGOTOWANIE:

Curry z ciecierzycy z kaszą jaglaną
Fot. borntobeironman.pl

Dzień wcześniej należy namoczyć ciecierzycę. Na szklankę ciecierzycy wlewamy 3 szklanki wody. Następnego dnia ciecierzycę wraz z zalewą wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem. W innym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę. Doprawiamy ją solą, czosnkiem, kurkumą, cynamonem, słodką i wędzoną papryką. Wszystko razem podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Wszystko gotujemy razem kilka minut, a następnie dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą w której się wcześniej gotowała, dolewając jeszcze ok. pół szklanki wody. Wszystko gotujemy ok. 25 minut.

W tym czasie mieszamy mleko kokosowe dodając kilka łyżek wody oraz wywaru, który mamy już na ogniu. Kiedy połączymy wszystkie składniki, powstałą masę należy powoli dolewać do garnka w którym mamy ciecierzycę (cały czas mieszając). Wszystko razem gotujemy jeszcze ok. 20 minut (co jakiś czas mieszając) lub do czasu, kiedy zobaczymy, że cały sos nabrał gęstości.

Gotowe! Przygotowaną ciecierzycę podaję z kaszą jaglaną.

SMACZNEGO!



freedom_martya_w Image Banner 728 x 90
UDOSTĘPNIJ
Poprzedni artykułSpontaniczność, hulajnoga i Berlin na weekend
Następny artykułDlaczego w drodze na triathlon odwiedzę duathlon
Małgorzata Stankiewicz
Zakochana w sporcie i podróżach. Właścicielka mopsa - Mopsiaka, który jest jej najlepszym towarzyszem w chwilach lenistwa, jeśli już uda jej się takie znaleźć. Biega maratony, ale nie tylko. W 2015 roku zdobyła Koronę Polskich Maratonów, a w 2016 zadebiutowała w triathlonie. Ukończyła 70.3 Herbalife Ironman Gdynia. Obecnie marzy zmierzeniu się z pełnym dystansem Ironman.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here