Pożywny, zdrowy i co równie ważne, smaczny. Niekwestionowaną zaletą koktajlu pomidorowego, jak i innych, jest na pewno to, że ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i pracy. W efekcie dostajemy ogromną dawkę witamin w pożywnym napoju. Jednak to nie jedyna zaleta, dla której warto sięgać po ten koktajl warzywny.

Koktajl pomidorowy czyli zdrowie z pomidorów

Koktajl pomidorowy to bogactwo witamin i minerałów. Pomidory zawierają dużą dawkę witaminy C, która potrafi pokryć nawet połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Poza witaminą C pomidory zawierają także witaminy z grupy B, PP, potas, magnez, żelazo, wapń czy miedź. Jednak najcenniejszy składnik to likopen, który ma działanie antynowotworowe.

Likopen – cenny składnik pomidorów

Oprócz wspominanego działania antynowotworowego likopen zawarty w pomidorach jest czerwonym barwnikiem, który neutralizuje wolne rodniki oraz opóźnia procesy starzenia. Neutralizuje on również szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Co za tym idzie, regularne spożywanie pomidorów, zapewnia skórze naturalną ochronę przed słońcem. Likopen jest niewrażliwy na obróbkę cieplną, a w przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach.

Przepis na pyszny i zdrowy koktajl pomidorowy
Przepis na pyszny i zdrowy koktajl pomidorowy

Lekkie pomidory

Pomidory mają bardzo mało kalorii. Przyjmuje się, że w 100 g. pomidorów znajduje się zaledwie ok. 16 kcal. Co więcej, pomidory doskonale gaszą pragnienie, ponieważ są bardzo bogate w wodę (94 proc.). Dlatego często zdarza się tak, że koktajle odchudzające robione są właśnie z pomidorów.

Dlaczego warto pić koktajl pomidorowy

Koktajl pomidorowy dzięki wspomnianym już właściwościom, jakie mają pomidory, zmniejsza też ryzyko zawału serca, obniża ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego, ma właściwości antymiażdżycowe.

Do przyrządzania koktajli najlepiej jest używać gównie warzyw. Owoce powinny występować w nich jako dodatek. Zawierają one cukry, dlatego dodając je do koktajlu zwiększamy jego kaloryczność.

Kto powinien uważać z pomidorami

Mimo wielu zalet, jakie mają pomidory, nie wszyscy mogą cieszyć się z ich dobroci. Osoby chore na zapalenie stawów, zgagę czy dnę moczanową, powinny zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu pomidorów. Karmiące matki także powinny stopniowo wprowadzać pomidory do diety swojego dziecka, ponieważ mogą one uczulać.

KOKTAJL POMIDOROWY – PRZEPIS:

Sam przepis na koktajl pomidorowy jest bardzo prosty. I na pewno warto, aby ten koktajl warzywny na stałe zagościł w naszym jadłospisie.

Przepis na pyszny i zdrowy koktajl pomidorowy
Przepis na pyszny i zdrowy koktajl pomidorowy

SKŁADNIKI:

  • pomidory (ilość wedle uznania) mogą być 2-3 sztuki w zależności od wielkości
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka
  • odrobina chilli (może być suszone)

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory umyć i naciąć na krzyż u góry i u dołu. Dzięki temu po sparzeniu łatwo uda się zdjąć z nich skórkę. Tak przygotowane pomidory zalewamy wrzącą wodą i czekamy pół minuty, aby się sparzyły i można było je łatwo obrać. Po obraniu i wycięciu twardych miejsc po ogonkach, pomidory kroimy na pół lub na ćwiartki i wkładamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki, przyprawy (oprócz wody) i razem ze sobą blendujemy. Kiedy już uda nam się uzyskać gładką konsystencję, do koktajlu możemy dolać wody. Ilość wody zależy od tego, jaką gęstość chcemy, aby miał nasz koktajl warzywny. Oczywiście, jeśli okaże się, że po przygotowaniu chcemy jeszcze inaczej doprawić nasz koktajl pomidorowy, to śmiało możemy sięgnąć po ulubione przyprawy czy zioła, np. bazylię.

SMACZNEGO!

Koktajl pomidorowy lepiej jest przygotowywać na bieżąco. Nie ma większego sensu w przygotowywaniu większej ilości, ponieważ koktajl najlepiej jest spożyć w ciągu 24 godzin od momentu przyrządzenia. A że przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko, nie ma większego problemu, aby za każdym razem, kiedy mamy na niego ochotę, przyrządzać sobie świeżą porcję.

Koktajle odchudzające cieszą się dużą popularnością. Jednak, warto po nie sięgać nie tylko jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Nieograniczone możliwości łączenia składników i smaków powodują, że są one nie tylko bogatym źródłem witamin, ale też pomagają odkrywać nowe smaki. Poza tym koktajle to świetna alternatywa dla drugiego śniadania czy też kolacji. Wystarczy, że w kuchni jest blender, a otwiera się przed nami kraina niezliczonych, koktajlowych smaków.

Ciekawym pomysłem jest dodawanie do koktajli różnych płatków, np. owsianych, otręb owsianych czy też nasion lub orzechów. Wszystko zależy od tego, na co akurat mamy ochotę lub na jakim efekcie nam zależy. Ja ze swojej strony mogę doradzić tylko, aby nie bać się eksperymentów w kuchni, ponieważ to dzięki nim jesteśmy w stanie odkrywać nowe smaki i nowe potrawy. Dzięki temu też w kuchni nigdy nie jest nudno.

Pomidorowe ciekawostki

  • Warto wiedzieć, że pomidorów nie należy łączyć z surowymi ogórkami. Tak jak ma to miejsce czasem w sałatkach. Powód jest prosty. Surowe ogórki zawierają enzym, który niszczy witaminę C, więc lepiej unikać takiego połączenia.
  • Biorąc pod uwagę zdrowotne właściwości pomidorów, zdrowsze od świeżych są pomidory suszone. Zawierają one więcej likopenu oraz błonnika i innych składników odżywczych i minerałów takich jak potas, żelazo czy magnez.
  • Warzywne koktajle odchudzające są syte i na długo zaspokajają uczucie głodu, a jednocześnie zawierają niewiele kalorii.
  • Pomidory w Europie znalazły się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł je z Ameryki w XVI wieku. Na początku były one uznawane za roślinę trującą, więc ozdabiano nimi np. altany. Do Polski pomidory sprowadziła królowa Bona.
  • Kosmetyki, które zawierają w sobie wyciągi z pomidorów, działają łagodząco na zmiany trądzikowe, a także rozjaśniają przebarwienia.
  • Tomatina to hiszpańskie święto, podczas którego wszyscy uczestnicy obrzucają się wzajemnie pomidorami.



freedom_martya_w Image Banner 728 x 90

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here