Gofry najczęściej kojarzą nam się z dzieciństwem. Niech podniesie rękę ten, kto przechodząc obok budki z goframi, nie przełyka śliny ze smakiem. Poznaj przepis na gofry i dowiedz się jak zrobić gofry w domu.

Chrupiące gofry najczęściej podawane są w wersji na słodko, np. z bitą śmietaną czy owocami. Jednak polecam spróbować także gofry na słono. I taki będzie też ten przepis na gofry, właśnie na słono. Czasem dobrze jest poeksperymentować w kuchni i spróbować zmienić trochę potrawy czy desery, które znamy głównie w ich klasycznych wersjach.


Przepis na gofry z wędzonym pstrągiem, orzeszkami pinii i warzywami
Przepis na gofry z wędzonym pstrągiem, orzeszkami pinii i warzywami

Przepis na gofry z wędzonym pstrągiem, orzeszkami pinii i warzywami

Ciasto na gofry:

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 2 szklanek mąki
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki cukry pudru lub zwykłego cukru
  • 1 szklanka mleka

W przepisie nie pojawia się cukier wanilinowy, ponieważ jeśli mają być to gofry na słono dobrze, aby ciasto nie było za słodkie. Podobnie cukier puder lub zwykły kryształ, można dodać go trochę mniej.

PRZYGOTOWANIE:

Przepis na gofry z wędzonym pstrągiem, orzeszkami pinii i warzywami
Przepis na gofry z wędzonym pstrągiem, orzeszkami pinii i warzywami

Do miski należy wsypać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Następnie kolejno dodać roztopione i przestudzone masło i jajka. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą mikserem lub blenderem do momentu, kiedy powstanie gładka masa. Ciasto na gofry nie powinno być zbyt lejące, raczej powinno być lekko gęste.

Następnie do rozgrzanej wcześniej gofrownicy, wlewamy wcześniej przygotowane ciasto na gofry. Pieczemy do momentu, aż nasze chrupiące gofry lekko się zrumienią. Zwykle potrzeba na to zaledwie kilku minut.

Przepis na gofry z wędzonym pstrągiem, orzeszkami pinii i warzywami
Przepis na gofry z wędzonym pstrągiem, orzeszkami pinii i warzywami

Kiedy już gofry są gotowe, dodajemy do nich składniki, takie jak:

  • wędzony pstrąg – należy uważać, aby wyjąć z niego wszystkie ości
  • warzywa  – sałata lodowa, pomidor lub inne wedle uznania
  • orzeszki pinii – wcześniej dobrze jest je delikatnie podprażyć na patelni

Opcjonalnie można dodać także ubitą śmietanę, jednak tutaj również warto pamiętać, aby nie była ona słodka.

Przepis na gofry jest bardzo prosty i tak naprawdę możemy dodawać do nich składniki, na jakie tylko mamy ochotę.

SMACZNEGO!

Spróbuj też innych zdrowych przepisów >>> [PRZEPISY]



freedom_martya_w Image Banner 728 x 90

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here