Czy są wśród Was fani sałatek? Jeśli tak, ale brak Wam pomysłu, poniższy przepis rozwiązuje ten problem. Sałatka z roszponki jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu.

Zaczynamy! Na początek trochę teorii o składnikach, które znajdą się w sałatce.

Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak. Jest bardzo wartościowym warzywem, dostarcza związków mineralnych żelaza oraz witamin A i C. Zawiera ponadto olejki eteryczne.

Buraki mają dużo tylko kwasu foliowego, trochę witaminy C. Jest w nich dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Jednak należy pamiętać, że awokado jest najkaloryczniejszym z owoców.

Bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

A teraz do dzieła!

SKŁADNIKI:

  • Roszponka (paczka)
  • 2 – 3 średnie buraki
  • 2 awokado
  • 2 średnie bataty
  • Pestki dyni
  • Pestki słonecznika
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Cynamon
  • Oliwa z oliwek

SOS:

  • 1,5 łyżki musztardy (użyłam zwykłej)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:

Sałatka z roszponki, pieczonych buraków, awokado i pieczone bataty
Fot: borntobeironman.pl

Bataty i buraki należy pokroić w kostkę po czym wkładamy osobno do misek. W jednej, bataty polewamy oliwą z oliwek i posypujemy cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce buraki polewamy oliwą, solimy i posypujemy gałką muszkatołową. Wszystko mieszamy. Tak przygotowane warzywa wykładamy obok siebie na blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok. 25 minut. (warto sprawdzić przed wyjęciem czy warzywa są miękkie).

Sałatka z roszponki, pieczonych buraków, awokado i pieczone bataty
Fot: borntobeironman.pl

W między czasie obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy do miski awokado. Dodajemy umyta roszponkę.

 

 

 

Sałatka z roszponki, pieczonych buraków, awokado i pieczone bataty
Fot: borntobeironman.pl

Na patelni prażymy pestki słonecznika i dyni, które następnie dorzucamy do miski z awokado i roszponką.

 

 

 

Sos przygotowujemy mieszając podane wyżej składniki.

Sałatka z roszponki, pieczonych buraków, awokado i pieczone bataty
Fot: borntobeironman.pl

Kiedy bataty i buraki przestygną, wrzucamy buraki do pozostałych składników znajdujących się w misce i polewamy wszystko sosem. Całość mieszamy.

 

 

 

Sałatkę wykładamy na talerz, podając ją z upieczonymi wcześniej batatami.

3-dieta-bieganie-born-to-be-ironman-bieganie-to-styl-zycia-run-running-wiedza-przepis-przepisy-wiem-co-jem
Fot: borntobeironman.pl
Sałatka z roszponki, pieczonych buraków, awokado i pieczone bataty
Fot: borntobeironman.pl

SMACZNEGO!



freedom_martya_w Image Banner 728 x 90

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here