Kiedy w lodówce znajdujesz bakłażan i zastanawiasz się jaki obiad można z niego zrobić, już spieszę z pomysłem i przepisem na TARTĘ Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM I SEZAMEM.

SKŁADNIKI jakich potrzebujesz to:

  • ciasto francuskie
  • 2 bakłażany
  • czosnek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oliwa extra vergine
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni C. Bakłażany kroimy w kostekę, posypujemy solą i po kilkunastu minutach płuczemy. Następnie bakłażany doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodać starte ząbki czosnku, wszystko wymieszać, wszystko wkładamy do foremki i pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy do upieczonego bakłażana słodką paprykę oraz sezam i  zabieramy się za przygotowanie ciasta francuskiego.
Foremkę wykładamy ciastem francuskim. Na cieście wykładamy upieczonego przed chwilą bakłażana. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Najlepiej obserwować brzegi ciasta czy już się zarumieniły.
Upieczoną tartę podajemy z jogurtem naturalnym oraz posypujemy owocami granatu.

SMACZNEGO!



freedom_martya_w Image Banner 728 x 90
UDOSTĘPNIJ
Następny artykułZawody Ironman Triathlon
Małgorzata Stankiewicz
Zakochana w sporcie i podróżach. Właścicielka mopsa - Mopsiaka, który jest jej najlepszym towarzyszem w chwilach lenistwa, jeśli już uda jej się takie znaleźć. Biega maratony, ale nie tylko. W 2015 roku zdobyła Koronę Polskich Maratonów, a w 2016 zadebiutowała w triathlonie. Ukończyła 70.3 Herbalife Ironman Gdynia. Obecnie marzy zmierzeniu się z pełnym dystansem Ironman.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here